Top 10 Current Affairs Questions Feb 2016

Site Administrator

Editorial Team

19 Apr, 2016

11657 Times Read.


RSS Feeds RSS Feed for this Article



MCQ-Questions

1) In the Union Budget for 2016-17, how much cess named “Krishi Kalyan Cess” was imposed?
a) 1.0%
b) 0.2%
c) 0.5%
d) 0.75%

…………………………………………..

2) During February 2016, who was appointed as the first Chairman of the Banks Board Bureau, an entity that will advise the government on top-level appointments at public sector lenders and ways to address the bad loans problem among other issues?
a) Vinod Rai
b) Bimal Jalan
c) GPN Subramanium
d) Anil Khandelwal

…………………………………………..

3) Which city emerged as the cleanest city in the country as was revealed in the Swachh Survekshan-2016’ report that was released during February 2016?
a) Chandigarh
b) Surat
c) Tiruchirapalli
d) Mysuru

…………………………………………..

4) Which state’s Finance Minister was during February 2016 appointed the Chairman of the Empowered Committee of state finance ministers that represents all states and will play a crucial role in implementing the goods and services tax (GST)?
a) Tamil Nadu
b) West Bengal
c) Bihar
d) Odisha

…………………………………………..

5) Gianni Infantino came to news during 2016. Why?
a) He was the main person behind the ‘Panama Papers’ case which brought in light numerous personalities involved in tax evasion
b) He became the new President of FIFA
c) He became the new Prime Minister of Italy
d) He emerged as a very strong contender for the post of UN Secretary General

…………………………………………..
6) Infibeam Incorporation Ltd. Came to news during 2016. Why?
a) It became the first Indian e-commerce firm to launch an initial public offering (IPO)
b) This Indian e-commerce company was acquired by Amazon during 2016
c) It emerged as the most valuable e-commerce company in India
d) It was merged into Flipkart during 2016

…………………………………………..

7) Which state was formally declared as India’s first fully digital state by President Pranab Mukherjee during February 2016?
a) Sikkim
b) Kerala
c) Goa
d) Delhi

…………………………………………..

8) What is the name of the much-anticipated customized search engine for children launched by Internet search giant Google during February 2016?
a) ‘Kiddle’
b) ‘Kloogle’
c) ‘Kiddy’
d) ‘Choogle’

…………………………………………..

9) The Ranji Trophy title for 2015-16 was won by which team during February 2016?
a) Saurashtra
b) Mumbai
c) Baroda
d) Karnataka

…………………………………………..

10) Which film won the Best Picture award at the 88th annual Academy Awards (Oscar Awards) held in Los Angeles that was held during February 2016?
a) ‘The Revenant’
b) ‘Mad Max: Fury Road’
c) ‘Room’
d) ‘Spotlight’

…………………………………………..

Answers:

1) c
2) a
3) d
4) b
5) b
6) a
7) b
8) a
9) b
10) d

The Swedish newspaper was recently asked it to delete the reference made by President Pranab Mukherjee to the Bofors scam in an interview to it, as a claim protested by the Indian Government on 27 May 2015. India has expressed disappointment over the disrespect shown to the President, the newspaper has defended its right to publish what was said during the interview.

Know, who is Vijay Kelkar and what is PPP !

Vijay Kelkar is a renowned economist and a former Finance Secretary. He was appointed head of newly constituted committee to give recommendations to recast the model of Public-Private-Partnership (PPP) model in India. India is one of the largest PPP market with over 900 projects. The Kelkar committee will review the PPP policy, suggest a better risk-sharing mechanism between private developers and the government after analysing such projects.

Know, who is Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar !

Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar was crowned as the new Maharaja of of Mysuru (Mysore) royal family. He is the 23-year old grandson of Princess Gayathri Devi, who was the eldest daughter of the last Maharaja of Mysore, Sri Jayachamarajendra Wadiyar. The coronation was held at Mysuru’s famous Amba Vilas Palace, which was decked up for the occasion.

Know about Sepp Blatter!

Swpp Blatter, was re-elected as FIFA president for a fifth term at the 65th Annual Congress of FIFA held at Zurich for four year term.

Prince Ali bin al-Hussein of Jordan stood against Blatter in this election. It is worth mentioning that FIFA is going through a major controversy regarding corruption in the organisation with two FIFA vice presidents and a recently elected FIFA executive committee member still in custody.

 


Responses on This Article

© Nirdeshak. All rights reserved.