Latest General Awareness MCQs

Site Administrator

Editorial Team

29 Sep, 2015

4343 Times Read.

MCQ,


RSS Feeds RSS Feed for this Article



MCQ-Questions

1) Which anniversary of India’s first successful expedition of Mt. Everest was observed during May 2015?
a) 65th
b) 50th
c) 75th
d) 60th
…………………………………………….

2) Fertilizer Corporation India Limited (FCIL’s) Sindri plant (Jharkhand) was in news during 2015 due to which of the following reasons?
a) Its closure was announced by the Union Govt.
b) A revival package worth Rs. 6,000 crore was approved for the plant
c) The plant was privatized and was sold to a Kolkata based group
d) The plant was restarted from 1 June 2015
…………………………………………….

3) John Nash, who was killed in a road accident during 2015, was a renowned personality associated with which field?
a) Mathematics
b) Nuclear Physics
c) English Literature
d) US politics
…………………………………………….

4) Which country, during 2015, became the first country in the world to give its approval to same-sex marriage by a popular vote?
a) France
b) Germany
c) Ireland
d) Canada
…………………………………………….

5) How much increase in bank employees’ salary and allowances was agreed in the Wage Revision Agreement signed between the Indian Banks’ Association (IBA) and bank unions?
a) 25%
b) 20%
c) 18%
d) 15%
…………………………………………….

6) Union Govt. during May 2015 initiated the Golden Jubilee celebrations of which noted Hindi poet and author?
a) Harivansh Rai Bachchan
b) Mahadevi Verma
c) Sumitra Nandan Pant
d) Ramdhari Singh ‘Dinkar’
…………………………………………….

7) Who was appointed as the head of the newly constituted committee that will give recommendations to recast the model of the so-called public-private-partnership (PPP) model in India?
a) Vijay Kelkar
b) Montek Singh Ahluwalia
c) Bimal Jalan
d) Y.V. Reddy
…………………………………………….

8) An incident of suspected radioactive leak was reported at Delhi’s Indira Gandhi International Airport during 2015. This incident took place on board a plane of which airline?
a) Air Canada
b) Turkish Airlines
c) Qantas
d) Cathay Pacific
…………………………………………….

9) During 2015 George Yeo was named as the new Chancellor of the Nalanda University to replace Nobel laureate Amartya Sen. He is a noted academician from which country?
a) Taiwan
b) Hong Kong
c) Singapore
d) China
…………………………………………….

10) A new plant to produce the paper for high-denomination currency notes domestically was inaugurated by the Union Finance Minister Arun Jaitley in 2015. This plant is at which place?
a) Nepanagar
b) Hoshangabad
c) Dewas
d) Nasik
…………………………………………….

11) FIFA President Sepp Blatter, who resigned during 2015 after being at the helm of FIFA since 1988, is from which country?
a) Switzerland
b) France
c) Germany
d) UK
…………………………………………….

12) During 2015 one of the worst attacks on the Indian Army in two decades took place in which North-eastern state, resulting in the death of 18 army personnel?
a) Meghalaya
b) Nagaland
c) Assam
d) Manipur
…………………………………………….

13) Who was appointed as the new Non-Executive Chairman of Infosys to replace KV Kamath by company’s Board during June 2015?
a) Som Mittal
b) R.Seshasayee
c) Deepak Parekh
d) Nandan Nilekani
…………………………………………….

14) What is the name of the proposed new capital of Andhra Pradesh as approved by the state Cabinet?
a) Amaravati
b) Vijayanagar
c) Jyotipuram
d) Bhaskaranagaram
…………………………………………….

15) G7 Summit of 2015 was held in which country?
a) USA
b) Britain
c) Japan
d) Germany
…………………………………………………End of MCQs………………………………………….

Answers :

1) b     2) b     3) a     4) c      5) d     6) d     7) a     8) b     9) c      10) b   11) a   12) d   13) b   14) a   15) d

The Swedish newspaper was recently asked it to delete the reference made by President Pranab Mukherjee to the Bofors scam in an interview to it, as a claim protested by the Indian Government on 27 May 2015. India has expressed disappointment over the disrespect shown to the President, the newspaper has defended its right to publish what was said during the interview.

Know, who is Vijay Kelkar and what is PPP !

Vijay Kelkar is a renowned economist and a former Finance Secretary. He was appointed head of newly constituted committee to give recommendations to recast the model of Public-Private-Partnership (PPP) model in India. India is one of the largest PPP market with over 900 projects. The Kelkar committee will review the PPP policy, suggest a better risk-sharing mechanism between private developers and the government after analysing such projects.

Know, who is Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar !

Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar was crowned as the new Maharaja of of Mysuru (Mysore) royal family. He is the 23-year old grandson of Princess Gayathri Devi, who was the eldest daughter of the last Maharaja of Mysore, Sri Jayachamarajendra Wadiyar. The coronation was held at Mysuru’s famous Amba Vilas Palace, which was decked up for the occasion.

Know about Sepp Blatter!

Swpp Blatter, was re-elected as FIFA president for a fifth term at the 65th Annual Congress of FIFA held at Zurich for four year term.

Prince Ali bin al-Hussein of Jordan stood against Blatter in this election. It is worth mentioning that FIFA is going through a major controversy regarding corruption in the organisation with two FIFA vice presidents and a recently elected FIFA executive committee member still in custody.

 


Responses on This Article

© Nirdeshak. All rights reserved.