General Awareness MCQ – SBI /RRB

Site Administrator

Editorial Team

26 Aug, 2015

28676 Times Read.


RSS Feeds RSS Feed for this Article



MCQ-OMR

| SBI | RRB | IBPS | General Awareness | IBPS PO | Banking MCQ | Banking Awareness | General Awareness 2015 |

(Answers : At the bottom of the page)

…………………………………………………………………………………………………………………………

1) Who was appointed as the Chairman of the 30-member Joint Parliamentary Committee (JPC) that was constituted in May 2015 to look into the provisions of the controversial Land Acquisition Bill?
a) M. Venkaiah Naidu
b) S.S. Ahluwalia
c) Dr. MM Joshi
d) KP Mani

……………………………………………………………………….

2) Who was named as the new Chancellor of the Nalanda University on 30 May 2015 to replace Nobel laureate Amartya Sen?
a) Dr. P. Singhavi
b) Prof. Yashpal
c) George Yeo
d) R.M. Ramanna

……………………………………………………………………….

3) Which ONE of the following cities doesn’t have an operational metro rail service?
a) Lucknow
b) Chennai
c) Jaipur
d) Bangalore

……………………………………………………………………….

4) What is the name of the proposed new capital of Andhra Pradesh?
a) Mandadam
b) Mandapam
c) Amaravati
d) Vijaynagaram

……………………………………………………………………….

5) Former bureaucrat M.N. Buch, who passed away during June 2015, was known for role in developing which Indian city with his modern urban planning concepts?
a) Gandhinagar
b) Nagpur
c) Chandigarh
d) Bhopal

……………………………………………………………………….

6) Dahanu is the site of the country’s newest major port to be established with an investment of Rs. 6,000 crore. It is being established in which state? –
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Goa

……………………………………………………………………….

7) Stanislas Wawrinka (Switzerland), won which of the following tennis Grand Slam titles during 2015?
a) Australian Open
b) French Open
c) Wimbledon
d) None

……………………………………………………………………….

8) The G7 Summit 2015 was hosted by which country?
a) Germany
b) United States
c) UK
d) France

……………………………………………………………………….

9) The 44th edition of COPA America, the prestigious football tournament for South American countries, was hosted by which country during 2015?
a) Peru
b) Chile
c) Argentina
d) Brazil

……………………………………………………………………….

10) Nek Chand Saini, who passed away in 2015, was associated with which landmark?
a) Bharat Bhavan (Bhopal)
b) Lotus Bahai Temple (Delhi)
c) Rock Garden (Chandigarh)
d) IIM (Ahmedabad)

……………………………………………………………………….

11) Which ONE of the following banks has been named after a river?
a) Prathama Grameen Bank
b) Varada Grameena Bank
c) Thar Regional Rural Bank
d) Aravali Region Rural Bank

……………………………………………………………………….

12) Which entity publishes annual publication titled “Currency & Finance”?
a) NITI Aayog
b) RBI
c) World Bank
d) IMF

……………………………………………………………………….

13) Cheque is an example of
a) Paper Money
b) Near Money
c) Actual Money
d) Credit Money

……………………………………………………………………….

14) ESOP stands for –
a) Employee stock option play
b) Employee stock object plan
c) Employee stock option plan
d) Employee share object plan

……………………………………………………………………….

15) Which of the following factors does not contribute in monetary control?
a) Open Market Policy
b) Cash Reserve Ratio
c) Repo Rate Policy
d) Changes in Liquidity Ratios

……………………………………………………………………….

16) Which ONE of the following is the BEST example of “Near Money”?
a) Credit Card
b) Bank Draft
c) Treasury Bill
d) Cheque

……………………………………………………………………….

17) Dr. Mohammad Younus, the Nobel Peace Prize winner of 2006, is associated with which of the following fields?
a) Free Trade Policies
b) Core Banking system
c) Retail Banking
d) Microfinance

……………………………………………………………………….

18) Which of the following is NOT a banking entity?
a) HDFC
b) IDBI
c) SEBI
d) ICICI

……………………………………………………………………….

19) In which year was National Housing Bank (NHB) established? –
a) 1986
b) 1987
c) 1988
d) 1989

……………………………………………………………………….

20) Narasimhan Committee had recommended how many levels for the structure of Indian banking?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

……………………………………………………………………….

21) What are NRE deposits?
a) Non-Resident External Deposit
b) Non-Resident Extra Deposit
c) Non-Resident Exchange Deposit
d) Non-Resident External Deposit

……………………………………………………………………….

22) What is the price at which the govt. procures food-grains for the Public Distribution System (PDS)?
a) Sealing Price
b) Purchase Price
c) Minimum Price
d) Distribution Price

……………………………………………………………………….

23) When a bank gives loan for purchase of luxury products, the loan is generally classified under which head?
a) Consumer Loan
b) Luxury product loan
c) Durable Consumer Product Loan
d) Personal Loan

……………………………………………………………………….

24) When a customer opens an account in a bank, what is his correct status with that bank?
a) Creditor
b) Debtor
c) Trustee
d) Partner

……………………………………………………………………….

25) Which ONE of the following operations, do not come under the purview of the RBI?
a) Regulation of banks in India
b) Regulation of FDI in India
c) Management of foreign exchange in India
d) Regulation of monetary policy in India

……………………………………………………………………….

26) When a bank is called a “Scheduled Bank” in India?
a) When its deposits cross Rs. 1,000 crore mark
b) When number of branches of the bank crosses 100 mark
c) When it is included in the 2nd Schedule of the RBI
d) When the number of its customers cross 1 lakh mark

……………………………………………………………………….

27) An entity, which raises funds from retail investors and invests these funds in shares and debt instruments, is a –
a) Insurance Company
b) Bankssurance
c) Bank
d) Mutual Fund

……………………………………………………………………….

28) The term “Depreciation” is associated with –
a) consumer products
b) assets
c) capital goods and entities
d) Stocks and debentures

……………………………………………………………………….

29) What is the name of the network established by the RBI for sharing of common data amongst banks and financial entities?
a) Indianet
b) Infinet
c) Banknet
d) Swiftnet

……………………………………………………………………….

30) Which was the first committee which had proposed used of technology and mechanized systems in Indian banks?
a) Saraff Committee
b) Rangarajan Committee
c) Shourie Committee
d) Narasimhan Committee

……………………………………………………………………….

31) Currency notes, which are deposited in country’s currency chest, are the property of –
a) Indian Govt.
b) RBI
c) Union Finance Ministry
d) SBI

……………………………………………………………………….

32) A closed economy is one in which –
a) there are perpetual revenue deficits
b) Only exports take place
c) Neither exports, nor imports take place
d) Flow of money is monitored and controlled

……………………………………………………………………….

33) The definition of “BANKING” is given in –
a) Negotiable Instruments Act, 1881
b) Banking Regulation Act, 1949
c) RBI’s 2nd Schedule
d) Indian Contract Act, 1872

……………………………………………………………………….

34) In which year Regional Rural Banks were established?
a) 1975
b) 1974
c) 1976
d) 1969

……………………………………………………………………….

35) Which of the following is a Para-banking entity?
a) Muthoot Finance
b) UTI
c) SIDBI
d) IDBI

……………………………………………………………………….

36) SWIFT code is generally used for –
a) Intra-bank transfers
b) inter-bank transfers
c) fund transfer between individuals
d) International wire transfers

……………………………………………………………………….

37) Central Statistical Office (CSO) is associated with –
a) Monetary supply
b) Pricing of products and services
c) publication of national income estimates
d) collection of Income Tax particulars

……………………………………………………………………….

38) The term “MFI” is often given in financial newspapers. It generally stands for
a) Mutual Funds in India
b) Micro Functional Issues
c) Monetary Funds in India
d) Micro Finance Institutions

39) Every commercial bank in India will MUST have –
a) SWIFT Code
b) IFSC Code and SWIFT Code
c) IFSC Code
d) IFSC Code and MICR Code

……………………………………………………………………….

40) Which of the following banks is NOT a private bank?
a) ICICI Bank
b) Lakshmi Vilas Bank
c) Federal Bank
d) Dena Bank


Answers : 

1) b 2) c) 3) a 4) c 5) d) 6) b) 7) b 8) a 9) b 10) c 11) b 12) b 13) d 14) c 15) a 16) c 17) d 18) c 19) c 20) c 21) a 22) b 23) c 24) a 25) b 26) c 27) d 28) c 29) c 30) b 31) b 32) c 33) b 34) a 35) a 36) d 37) c 38) d 39) d 40) d

………………………………………………………………………………………

| SBI | RRB | IBPS | General Awareness | IBPS PO | Banking MCQ | Banking Awareness | General Awareness 2015 |

The Swedish newspaper was recently asked it to delete the reference made by President Pranab Mukherjee to the Bofors scam in an interview to it, as a claim protested by the Indian Government on 27 May 2015. India has expressed disappointment over the disrespect shown to the President, the newspaper has defended its right to publish what was said during the interview.

Know, who is Vijay Kelkar and what is PPP !

Vijay Kelkar is a renowned economist and a former Finance Secretary. He was appointed head of newly constituted committee to give recommendations to recast the model of Public-Private-Partnership (PPP) model in India. India is one of the largest PPP market with over 900 projects. The Kelkar committee will review the PPP policy, suggest a better risk-sharing mechanism between private developers and the government after analysing such projects.

Know, who is Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar !

Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar was crowned as the new Maharaja of of Mysuru (Mysore) royal family. He is the 23-year old grandson of Princess Gayathri Devi, who was the eldest daughter of the last Maharaja of Mysore, Sri Jayachamarajendra Wadiyar. The coronation was held at Mysuru’s famous Amba Vilas Palace, which was decked up for the occasion.

Know about Sepp Blatter!

Swpp Blatter, was re-elected as FIFA president for a fifth term at the 65th Annual Congress of FIFA held at Zurich for four year term.

Prince Ali bin al-Hussein of Jordan stood against Blatter in this election. It is worth mentioning that FIFA is going through a major controversy regarding corruption in the organisation with two FIFA vice presidents and a recently elected FIFA executive committee member still in custody.

 


Responses on This Article

© Nirdeshak. All rights reserved.