General Awareness – 20 Top Questions from Indian States

Site Administrator

Editorial Team

23 Sep, 2015

8599 Times Read.

MCQ,


RSS Feeds RSS Feed for this Article



States-of-India-2015

1) “Pulicat Lake borders” which of the following states?
a) Kerala and Karnataka
b) Kerala and Tamil Nadu
c) Tamil Nadu and Karnataka
d) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

……………………………………………………………….

2) “Dulhasti Power Project” is situated in which of the following states?
a) Himachal Pradesh
b) Jammu and Kashmir
c) Uttarakhand
d) Arunachal Pradesh

……………………………………………………………….

3) “Murud” is the name of a Buddhist site in which state?
a) Madhya Pradesh
b) Bihar
c) Maharashtra
d) Karnataka

……………………………………………………………….

4) Shipki-La is a famous Pass in which of the following states?
a) Himachal Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Sikkim
d) J&K

……………………………………………………………….

5) Tanot gas fields are in which state?
a) Uttar Pradesh
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d) Rajasthan

……………………………………………………………….

6) Valmiki National Park is situated in which state?
a) Madhya Pradesh
b) Jharkhand
c) Bihar
d) Uttar Pradesh

……………………………………………………………….

7) “Baddi” is a famous industrial enclave in which state?
a) Uttarakhand
b) Himachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Karnataka

……………………………………………………………….

8) Bagdogra Airport is in which state?
a) Sikkim
b) Kerala
c) West Bengal
d) Arunachal Pradesh

……………………………………………………………….

9) Karwar Naval Training Institute is in which state?
a) Maharashtra
b) Kerala
c) Goa
d) Karnataka

……………………………………………………………….

10) “Dudhasagar Falls” are in which of the following state?
a) Karnataka
b) Goa
c) Maharashtra
d) Gujarat

……………………………………………………………….

11) Wayanad Wildlife Sanctuary is in –
a) Kerala
b) Karnataka
c) Telangana
d) Andhra Pradesh

……………………………………………………………….

12) Nathpa Jhakari Dam is in which state?
a) Jammu and Kashmir
b) Arunachal Pradesh
c) Nagaland
d) Himachal Pradesh

……………………………………………………………….

13) “Harike Wetland” is a famous wetland region of –
a) Haryana
b) Punjab
c) Karnataka
d) Maharashtra

……………………………………………………………….

14) Meenas are the tribal people from –
a) Rajasthan
b) Andhra Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Tamil Nadu

……………………………………………………………….

15) Nal Sarovar Bird Sanctuary is in –
a) Rajasthan
b) Haryana
c) Gujarat
d) Punjab

……………………………………………………………….

16) Sultanpur National Park is in –
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Haryana
d) Uttarakhand

……………………………………………………………….

17) Kaushambi is a Buddhist centre of –
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra

……………………………………………………………….

18) Tilaiya Ultra Mega Power Plant (UMPP) is in –
a) Chhattisgarh
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Jharkhand

……………………………………………………………….

19) Majuli (or Majauli) is a riverine island located in which state?
a) West Bengal
b) Assam
c) Odisha
d) Arunachal Pradesh

……………………………………………………………….

20) Balaghat is a naxalite-prone are of –
a) Chhattisgarh
b) Jharkhand
c) Telangana
d) Madhya Pradesh

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Solutions : 

1) d     2) b     3) c      4) a     5) d     6) c      7) b     8) c      9) d     10) b   11) a   12) d   13) b   14) a   15) c   16) c          17) b   18) d   19) b   20) d

The Swedish newspaper was recently asked it to delete the reference made by President Pranab Mukherjee to the Bofors scam in an interview to it, as a claim protested by the Indian Government on 27 May 2015. India has expressed disappointment over the disrespect shown to the President, the newspaper has defended its right to publish what was said during the interview.

Know, who is Vijay Kelkar and what is PPP !

Vijay Kelkar is a renowned economist and a former Finance Secretary. He was appointed head of newly constituted committee to give recommendations to recast the model of Public-Private-Partnership (PPP) model in India. India is one of the largest PPP market with over 900 projects. The Kelkar committee will review the PPP policy, suggest a better risk-sharing mechanism between private developers and the government after analysing such projects.

Know, who is Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar !

Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar was crowned as the new Maharaja of of Mysuru (Mysore) royal family. He is the 23-year old grandson of Princess Gayathri Devi, who was the eldest daughter of the last Maharaja of Mysore, Sri Jayachamarajendra Wadiyar. The coronation was held at Mysuru’s famous Amba Vilas Palace, which was decked up for the occasion.

Know about Sepp Blatter!

Swpp Blatter, was re-elected as FIFA president for a fifth term at the 65th Annual Congress of FIFA held at Zurich for four year term.

Prince Ali bin al-Hussein of Jordan stood against Blatter in this election. It is worth mentioning that FIFA is going through a major controversy regarding corruption in the organisation with two FIFA vice presidents and a recently elected FIFA executive committee member still in custody.

 


Responses on This Article

© Nirdeshak. All rights reserved.