15 Ever-green Questions of GEOGRAPHY

Site Administrator

Editorial Team

22 Sep, 2015

6554 Times Read.

MCQ,


RSS Feeds RSS Feed for this Article



Read this in: Hindi

Geography-MCQs-2015

1) Black soil is the most-suited for which of the following crops?
a) Wheat
b) Paddy
c) Cotton
d) Jute

…………………………………………………………………..

2) What is the correct sequence of states lying on the Tropic of Cancer from West to East?
a) Gujarat, Rajasthan, MP, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram
b) Gujarat, Rajasthan, Chhattisgarh, MP, Jharkhand, Bihar, West Bengal, Tripura and Mizoram
c) Gujarat, Rajasthan, MP, Chhattisgarh, Jharkhand, Tripura, West Bengal and Nagaland
d) Gujarat, MP, Rajasthan, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram

…………………………………………………………………..

3) Our atmosphere has the largest concentration of which gas?
a) Nitrogen
b) Oxygen
c) Carbon dioxide
d) Hydrogen

…………………………………………………………………..

4) Isohyets are the lines which connect all the places having same ……………………
a) Temperature
b) Precipitation (Rain)
c) Atmospheric pressure
d) Altitude

…………………………………………………………………..

5) CFCs stand for –
a) Central Forensic Centres
b) Chlorofluorocarbons
c) Chlorine Fluorine Compounds
d) Combined Family of Carbons

…………………………………………………………………..

6) The climate of a particular place depends the LEAST on which of the following factors?
a) Latitude
b) Altitude
c) Longitude
d) Distance from sea

…………………………………………………………………..

7) Barren Island is a volcanic mountain in which of the following seas/oceans?
a) Arabian Sea
b) Pacific Ocean
c) Bay of Bengal
d) Indian Ocean

…………………………………………………………………..

8) National Highway No.7 connects which points?
a) Delhi to Mumbai
b) Varanasi to Kanniyakumari
c) Kolkata to Mumbai
d) Chennai to Kolkata

…………………………………………………………………..

9) Ozone layer is found in –
a) Troposphere
b) Stratosphere
c) Mesosphere
d) Thermosphere

…………………………………………………………………..

10) The word ‘Monsoon’ has been derived from which language?
a) Arabic
b) Hindi
c) Persian
d) Urdu

…………………………………………………………………..

11) Ship-wreaking centre ‘Alang’ is situated in which state?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

…………………………………………………………………..

12) Which of the following is NOT a land-locked state?
a) West Bengal
b) Telangana
c) Chhattisgarh
d) Jharkhand

…………………………………………………………………..

13) How many weather sub-divisions exist in India?
a) 34
b) 35
c) 36
d) 37

…………………………………………………………………..

14) According to the 2011 Census, which state had recorded the largest proportion of scheduled tribe (ST) population?
a) Mizoram
b) Meghalaya
c) Arunachal Pradesh
d) Nagaland

…………………………………………………………………..

15) Which state is not matched correctly?
a) Dharwad Karnataka
b) Bailadila Chhattisgarh
c) Balaghat Maharashtra
d) Khammam Telangana

…………………………………………………………………..

Solutions: 

1) c      2) d     3) a     4) b     5) b     6) c      7) c      8) b     9) b     10) a   11) a   12) a   13) c   14) a   15) c

The Swedish newspaper was recently asked it to delete the reference made by President Pranab Mukherjee to the Bofors scam in an interview to it, as a claim protested by the Indian Government on 27 May 2015. India has expressed disappointment over the disrespect shown to the President, the newspaper has defended its right to publish what was said during the interview.

Know, who is Vijay Kelkar and what is PPP !

Vijay Kelkar is a renowned economist and a former Finance Secretary. He was appointed head of newly constituted committee to give recommendations to recast the model of Public-Private-Partnership (PPP) model in India. India is one of the largest PPP market with over 900 projects. The Kelkar committee will review the PPP policy, suggest a better risk-sharing mechanism between private developers and the government after analysing such projects.

Know, who is Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar !

Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar was crowned as the new Maharaja of of Mysuru (Mysore) royal family. He is the 23-year old grandson of Princess Gayathri Devi, who was the eldest daughter of the last Maharaja of Mysore, Sri Jayachamarajendra Wadiyar. The coronation was held at Mysuru’s famous Amba Vilas Palace, which was decked up for the occasion.

Know about Sepp Blatter!

Swpp Blatter, was re-elected as FIFA president for a fifth term at the 65th Annual Congress of FIFA held at Zurich for four year term.

Prince Ali bin al-Hussein of Jordan stood against Blatter in this election. It is worth mentioning that FIFA is going through a major controversy regarding corruption in the organisation with two FIFA vice presidents and a recently elected FIFA executive committee member still in custody.

 


Responses on This Article

© Nirdeshak. All rights reserved.